20 de maig 2009

Ascó - 13-5-09

Avui voldria parlar d’Ascó i de la campanya Apaguem les Nuclears de la que ja vaig parlar temps enrere, que és la que s’està movent per tal d’intentar que no renovin els permisos a les nuclears catalanes, per a la qual cosa ara està recollint signatures que faran arribar al Parlament de Catalunya. A part, però, en aquests moments també s’estan movent per demostrar-nos que la multa que el Ministerio de Indústria, Comercio y Turismo ha imposat sobre Ascó I per l'alliberament de partícules radioactives que es va detectar entre el 2007 i el 2008, ocasionat a partir de quatre infraccions greus i dues de més lleus –que, però, no es van notificar fins a l'abril del 2008–, no és res més que una presa de pèl, perquè malgrat que sembli una quantitat enorme haver de pagar 15,4 M d’euros, realment, si es té en compte la seva facturació diària i la quantitat de dies que va durar la fuita, encara hi surten guanyant; o sigui, i centrant-nos en la fuita del 2007, que van guanyar més diners durant els dies que hi va haver aquesta fuita que no pas els en fan pagar ara amb la multa. Una fuita que, com deia, no es va fer pública fins cinc mesos després, el 5 d’abril, quan va ser denunciada per Greenpeace. I que, com recordareu, vulnerava tots els nostres drets com a ciutadans a estar informats, sobretot, en un fet que afecta la nostra salut i el nostre benestar.
Doncs bé, Ascó I té una facturació diària de 600.000 €, de manera que la multa que se’ls ha aplicat, tot i que pugui semblar ingent, els suposa només la facturació de 25 dies i 16 hores de facturació, mentre que la fuita es va produir durant 72 dies. Iberdrola i Endesa, per tant, encara han guanyat la facturació de 46 dies i 8 hores, segons informa la campanya Apaguem les nuclears.
Cal tenir present que tot i que hi ha qui vol fer creure que l’energia nuclear és una bona aposta, també hi ha qui manifesta obertament –malgrat que sovint aqusta altra informació es vulgui amagar– que realment aquesta aposta ha resultat ser un vertader fiasco, per tots els problemes que en deriven, com manifesten l’Agència de l’Energia nord americana o Oras Tynkynnen, un dels principals assessors del primer ministre finlandès.
A més, també cal tenir en compte que la potència elèctrica instal•lada a l’estat espanyol supera en més d'un 30% el grau més alt de la demanda interna, i que, com es va veient, el tema de la seguretat, vinculat al de la contaminació, no es té massa controlat; avui dia el 70% de les incidències nuclears de l'estat es registren a Ascó i a Vandellòs, de manera que aquestes nuclears només representen un gran perill per la seguretat i la salut de la població. De fet, les tres que funcionen a casa nostra han tingut, en els darrers anys, amb el 40 per cent de la potència de totes les centrals nuclears de l’estat, més del 60 per cent dels incidents comunicables al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i el 75 per cent dels incidents greus. I tot això sense parlar de l’irresoluble problema que suposen els residus.
És per tot això que la campanya Apaguem les nuclears fa una crida a participar a la marxa de Camposines fins a Ascó que es durà a terme el proper diumenge (recordeu que el web de la campanya és apaguemlesnuclears.cat). Cal tenir en compte que, en aquesta marxa, es defensa la salut de tots i totes; cal tenir en compte que, en relació a les nuclears, se’ns dóna a conèixer només el que es vol per tal de fer negoci els uns amb la seguretat dels altres; cal tenir en compte que hi ha fonts d’energia alternatives com: l’energia solar, la fotovoltaica, la geotèrmica, la de la biomassa... Per tant, cal tenir en compte, que l’aposta per l’energia nuclear ha de quedar aparcada perquè s’invalida per ella mateixa i cal apostar per les moltes altres alternatives que tenim a l’abast i, sobretot, per una política d’estalvi energètic ben conduïda, per tal de ser molt més respectuosos amb la salut i el medi. L’executiu de Zapatero es va comprometre a reduir progressivament el pes de l’energia nuclear a l’estat espanyol, cal que en demanem l’evidència i que no es tracti d’una reducció progressiva, sinó d’una eliminació total i efectiva, ens hi va la vida i no podem permetre que hi juguin, és nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'autora del bloc no es fa responsable dels comentaris que s'hi publiquin.