4 de març 2009

Democràcia? - 17-12-08

Aquest cap de setmana passat l’Assemblea de Joves de Reus va retirar més de 50 plaques del Ministerio de Vivienda amb “el yugo y las flechas” de les que podem veure a més de 200 portals diferents a la ciutat de Reus, tal com la CUP vam preocupar-nos d’inventariar; com a protesta perquè l’ajuntament no ho fa i és qui en té la competència i és, per tant, qui pot no només netejar la ciutat, en aquest sentit, sinó mostrar, també, que vetlla per una ciutat més justa i més oberta a les llibertats de la gent. Com sempre, però, l’Ajuntament, tot i que sí que, a través de les queixes de la CUP, va acabar retirant del barri Gaudí una placa commemorativa de la seva fundació amb el nom del Generalísimo, poca cosa més ha fet.
No sé per què els esforços només es destinen cap a una banda i no és la més democràtica, precisament; recordem la crema de les senyeres catalanes que hi va haver a la plaça del Prim i que ja s’ha realitzat en diverses ocasions; però, en clau nacional, aquest també és el pa de cada dia. Hi ha un cert sector que té impunitat, com si els i les independentistes no estiguéssim reclamant una cosa justa i raonable.
En relació als Països Catalans, doncs, recordem que ara fa 15 anys que van matar Guillem Agulló, un jove maulet de Burjassot. El van matar un grup de joves d’extrema dreta que el van apunyalar el 12 d’abril del 1993. El 1995 es va condemnar Pedro Cuevas que es va declarar autor de la ganivetada sense imputar ningú més. Pedro Cuevas va ser condemnat a 14 anys de presó, però només n’hi va estar 4. El més trist del cas és que el 2007, en les eleccions municipials, va poder-se presentar a les llistes d’Alianza Nacional; que pretenguin explicar-los al País Basc que hi ha una llei de partits que és aplicable més enllà d’Euskal Herria.
Tots sabem que la llei de partits es va crear per anar només en contra d’uns determinats partits. Perquè si el que pretén és impedir "que un partit polític pugui, de forma reiterada i greu, atemptar contra aquest règim democràtic de llibertats, justificar el racisme i la xenofòbia o donar suport políticament la violència i les activitats de les bandes terroristes"; deixant-hi posar a les llistes, a part tindríem, ja, el partit en si, però vaja, centrant-nos en Pedro Cuevas, deixant-hi posar una persona que s’ha declarat autora d’uns fets violents i xenòfobs no ho estan impedint pas.
Un altre succés, que va per la línia, és el que han denunciat un grup de 21 encausats per la crema de fotografies del rei perquè els Mossos han utilitzat, per encausar-los, uns fitxers il•legals, ja que només són permesos els fitxers que tenen com a finalitat evitar un perill de salut pública o evitar la comissió d’un delicte, circumstància que no es dóna en cap dels casos, fet que demostra que els arxius en qüestió van ser creats només amb voluntat política i que, per tant, vulneren la seva protecció de dades.
Tornant a Reus i, per demostrar que es vetlla per la democràcia crec que és important fer aquests passos, si s’hi ha de destinar pressupost, ara que és tema d’actualitat, que s’hi destini; però després més de 30 de la mort del dictador crec que ja comença a ser hora que les coses, aquestes coses, d’altres no es poden canviar, comencin a posar-se al seu lloc, precisament perquè n’hi ha d’altres que no tenen remei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'autora del bloc no es fa responsable dels comentaris que s'hi publiquin.