4 de març 2009

ARE - 21-1-09

Avui m’agradaria tornar a parlar de l’ARE que afecta Reus ja que el divendres passat es va aprovar en el ple.
Recordo que es tracta d’una àrea residencial estratègica que es preveu construir entre les carreteres de Falset i Castellvell, al voltant del futur Passeig Nord que comptarà amb més de 100 hectàrees, exactament 112 hectàrees, de manera que es tracta d’una de les ARE més extenses de Catalunya, que privarà, per tant, els reusencs i les reusenques de zones verdes que es perdran per sempre més, de zones verdes que la ciutat necessita per oxigenar-se. La CUP-Reus va incloure aquest punt de vista en les al•legacions presentades al Pla Territorial del Camp de Tarragona i es tracta d’una iniciativa impulsada des de la Generalitat que en alguns ajuntaments ha estat rebutjada però a la qual ha donat llum verda l’Ajuntament de Reus, malgrat tots els aspectes negatius que comporta.
I crec que cal anar en compte en com ens ho venen els partits polítics que hi han donat suport, perquè se’ns ven des del punt de vista de la gran quantitat de pisos de protecció oficial que representarà aquesta construcció de l’ARE, però cal que això no ens faci perdre el nord, el que s’ha de fer és apostar per un altre tipus de model urbanístic; cal promoure en primer terme ocupar les cases que ja hi ha construïdes amb una ajuda potser més bona a l’hora de rehabilitar aquestes cases i/o llogar-los, perquè no s’hi val deixar-nos perdre les zones verdes naturals que encara conservem, al contrari, cal intentar mantenir-les, com més n’hi hagi millor.
Cal tenir en compte que l’ARE planteja la construcció de 7000 habitatges nous en blocs de fins a 15 pisos d'alçada en una extensa zona de masos i eminentment agrícola que es deixeran perdre i que aquesta política no respon a cap tipus de necessitat d'habitatge, ja que a Reus hi ha oferta pisos de sobre per cobrir les necessitats de la ciutat. L'Informe sobre el sector de l’habitatge a Catalunya del 2007, fet pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat, ens diu que l'any 2006 a Reus hi havia 1.387 habitatges en oferta i 1.885 el 2007; i la situació actual fa pensar que aquesta xifra seguirà creixent. I mentre les edificacions no siguin del tot necessàries és absurd treure les zones verdes naturals que tenim per crear-ne d’artificials dins de la ciutat, en cas que es faci, perquè cal tenir en compte que tenim grans espais oberts on l’espai verd real és merament representatiu.
Si es tira endavant aquest pla s’alterarà el tradicional passeig de la Boca de la Mina, s'enderrocaran antics masos, alguns d'ells centenaris i amb refugis privats de la guerra civil, s’expropiaran els pocs camps de conreu actius que queden i s'aglomeraran el trànsit i les persones en un dels pocs pulmons verds que ara encara té la nostra ciutat. Aquesta és la realitat, cal que en siguem conscients.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'autora del bloc no es fa responsable dels comentaris que s'hi publiquin.