17 de juny 2009

Balanç de dos anys de govern (el tripartit a l’Ajuntament de Reus) - 17-6-09

Avui crec que toca fer referència al balanç que dels dos anys de govern han fet els partits que hi ha a l’Ajuntament de Reus. Més que res perquè hi ha certs punts que anomenen com a positius i, com a mínim, cal posar en dubte si ho són, positius.
En matèria d’educació es feliciten per les EBE de les quals en el seu moment ja vaig parlar i que entrarien en contradicció amb les polítiques d’immigració ja que, realment, tot i que es venguin aquests espais de benvinguda educativa com un millor acolliment als nous catalanoparlants, realment, com deia, els estan fent un flac favor perquè l’únic que fan és retardar la seva entrada a les aules ordinàries i, per tant, a l’aprenentatge real dels nous arribats.
Un altre tema prou conflictiu i del qual he parlat, també, en algunes ocasions és el tema urbanístic de la ciutat, que revela que darrere hi ha interessos que no es diuen perquè, d’altra manera, no s’entén aquesta voluntat desmesurada de construcció quan hi ha moltíssims pisos buits al centre de la ciutat i després d’haver petat la bombolla immobiliària i de les constants notícies sobre aquest tema tot preveu que aquesta situació vagi en augment, sobretot si es tira endavant un projecte tan ingent i tan aberrant com el de l’ARE, amb 7000 nous habitatges. I per més que això es vengui com que hi haurà més pisos de protecció oficial, crec que una cosa no treu l’altra i que les polítiques de caire urbanístic haurien d’apuntar cap a una altra banda i no cap a fer extensible l’àrea urbanitzada de Reus, sobretot per això que deia, que ara hi ha ja moltes construccions velles i noves que estan desocupades, segurament s’hauria de vetllar, doncs, per aprofitar aquestes construccions que ja hi ha. De fet, el mateix alcalde ha dit que «preveuen el doble de les necessitats de pisos protegits que hauríem de tenir» (reusdigital.cat).
Un altre aspecte és el de Metrovacesa i la seva real necessitat, crec que Reus ha demostrat en moltes ocasions, el cas més recent seria el Pallol, que el que li agrada, a la gent de Reus i a la gent que de fora que ve a comprar a Reus, és que Reus és un centre comercial obert, el que agrada és poder anar passejant per Reus mentre compres. Això ho avalen el poc èxit de les galeries que hi ha a Reus i el cas, com deia, del Pallol, que no acaba de funcionar. En una entrevista al Diari de Tarragona l’alcalde manifesta que ara ja hi ha el comerç indispensable; però, és clar, la previsió tant de l’alcalde com dels seus companys al consistori és la de preparar un Reus per al futur, sense tenir en compte que potser aquest futur no passa per aquest gran creixement poblacional que ells preveuen.
És curiós, però, que malgrat tot l’alcalde, i ara cito el diari El Punt, digui que l'Ajuntament «ha de treballar pel bé general», perquè la ciutat que preveuen compta poc amb el bé general i precisament perquè compta poc amb el bé general és que deia que al darrere hi ha d’haver uns altres interessos. I és que si a ningú agrada que ja hi hagi tota la construcció que hi ha ara desocupada, quan l’ARE estigui construïda la situació serà alarmant. I tot, a costa d’haver fet malbé per sempre més una zona ara com ara verge i verda, que poc en queden i menys en quedaran si tot tira endavant, a l’àrea de Reus. Sembla com si es volgués treure profit de cada pam de terra, com si encara llàstima que la ciutat no té més territori per urbanitzar-ne més. L’alcalde diu que si no ho entenem és que «cal fer més pedagogia», doncs que no es pensi que si fa més «pedagogia» ens podrà convèncer. Tenim clar, com a mínim alguns, que el que cal és que es comenci realment a pensar amb el bé general, que es comenci a pensar amb la ciutat que la gent vol, sens dubte una ciutat que integri la gent i que vulgui que la gent es quedi, i jo en sóc un bon exemple d’això. Un altre model de ciutat segurament perdrà tot aquest encant, tot aquest caràcter genuí, tant en relació a la gent com en relació al model comercial reusenc i el que s’aconseguirà és que Reus perdi tot l’encant que té.
Aquests són només alguns aspectes a tenir en compte a l’hora d’aquest balanç que s’ha fet des de l’Ajuntament, aspectes que tot i que ens venen com a positius, disten molt de ser-ho. Cal no deixar-se prendre el pèl i fer valdre realment les persones que ja viuen a Reus en tot aquest projecte de ciutat, que en definitiva és la millor manera, també, d’aconseguir que hi hagi d’altra gent que vulgui venir, perquè els que ja hi viuen els diguin que a Reus, s’hi està i s’hi viu bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'autora del bloc no es fa responsable dels comentaris que s'hi publiquin.