12 de març 2009

Apaguem les nuclears - 11-3-09

Avui m’agradaria parlar de la campanya Apaguem les nuclears engegada pels Jóvens de les Terres de l'Ebre i la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), una campanya que pretén evitar que es renovin les llicències de les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. La renovació d'aquestes llicències s'ha d'estudiar, perquè caduquen, a partir de l'any que ve, i es pretén evitar que es dugui a terme per acabar amb les centrals nuclears. En cas contrari, en cas que no s’eviti la seva renovació, el Ministerio d’Indústria parla de donar-los 20 anys més de vida.
De moment, l'objectiu principal de la seva campanya és recollir signatures, que faran arribar al Parlament de Catalunya com a proposta de resolució per exigir que no es renovin les llicències i mostrar, amb les signatures, que és molta la gent que ho veu així. Ja són molts els col•lectius que s’han sumat a la iniciativa, però cal que tots siguem conscients de què ens hi juguem i que actuem amb conseqüència. Del web apaguemlesnuclears.cat es pot baixar el full de signatures, però segur que ben aviat als punts habituals de Reus podrem trobar-lo; és la seguretat de tots i totes que està en joc, de manera que no podem deixar de donar-hi suport. Recordem, tot i que tots ho sabem ja, que l’energia nuclear té efectes molt nocius sobre la salut i el medi, sobretot si se’n considera tot el cicle, des de la mineria de l’urani fins als residus: radiacions ionitzants que provoquen mutacions, malformacions, càncers; enormes emissions de CO2...
La campanya es va presentar el passat 7 de març amb 2.000 signatures al darrere i s’està organitzat a través d’assemblees territorials i, precisament, el dissabte passat es va crear la territorial del Camp.
A part de les signatures, també es vol fer recordar a Zapatero que es va comprometre a presentar un pla de tancament de les nuclears amb un termini raonable. El seu executiu va afirmar apostar per reduir progressivament el pes de l’energia nuclear –que suposa al voltant del 20% del total– i, al mateix temps, augmentar el de les renovables i ara és el moment de demostrar aquesta aposta, sobretot amb Garoña que és la primera central nuclear de qui caduca la llicència. La seva decisió, d’allargar o no la vida de les centrals nuclears, suposadament, anirà lligada a l’informe que en cada cas en faci el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), de manera que si d’aquesta anàlisi se’n desprengués que les instal•lacions no són segures, s’haurien de tancar, mentre que si la resposta és positiva, malgrat tots els incidents, la decisió definitiva serà la del Govern.
En el cas d’Ascó i Vandellòs, doncs, és al 2010 i al 2011 quan vencen les llicències (Ascó I i Vandellós II, el 2010 i Ascó II el 2011) i la no renovació d’aquestes llicències significaria el començament del compliment de la promesa del senyor Zapatero i el començament de la fi de les nuclears a l’estat espanyol.
La campanya, però, no només qüestiona l'energia nuclear, sinó que, de fet, planteja tot un canvi de model energètic; un canvi de model necessari perquè avui dia el 70% de les incidències nuclears de l'estat es registren a Ascó i a Vandellòs, de manera que només representen un gran perill per la seguretat i la salut de la població. De fet, les tres que funcionen a casa nostra han tingut, en els darrers anys, amb el 40 per cent de la potència de totes les centrals nuclears de l’estat, més del 60 per cent dels incidents comunicables al CSN i el 75 per cent dels incidents greus.

Recordo, a més, que la creació de les centrals nuclears va lligada a la indústria armamentística i que després se n’hi han donat altres usos, però que ha representat un gran fiasco per la gran dificultat a l’hora de controlar-les, de controlar que no hi hagi fuites de gasos radioactius perquè qualsevol mínima fissura pot provocar un dany irreversible.
Com deia, els accidents, o «anomalies» a les centrals d’Ascó i Vandellòs són nombrosos, però sovint s’amaguen o, si més no, la informació que es facilita no és massa fidedigne, com és el cas de l’últim incident que ha trascendit de la central d’Ascó, el de l’abril del 2008, quan es va informar del problema amb un reactor per la dispersió de matèria radioactiva, tot i que 5 mesos abans (novembre 2007) també hi havia hagut una fuita i s’havia silenciat.
La zona sud del Principat està molt mal tractada en aquest sentit, el de la seguretat de les persones, per l’acumulació no només de centrals nuclears sinó també de petroquímiques i fàbriques diverses, no en va és la zona on més asmàtics hi ha, per exemple. Ja és hora, per tant, que, com a mínim, les centrals nuclears deixin de funcionar, tenint en compte que, malgrat tot, encara hi ha tot un llarg període de possible radiació després de dur-ne a terme el tancament, amb els residus. És amb les nostres vides que es juga per obtenir una electricitat que nosaltres, els afectats, no necessitem, ja que majoritàriament aquesta electricitat va cap a França; no podem permetre, doncs, que es jugui amb les nostres vides perquè alguns n’obtinguin un benefici econòmic i, a més, nosaltres n’anem pagant el manteniment. Les Terres de l’Ebre que és on s’ubiquen les tres centrals nuclears a què faig referència no s’han vist pas compensades amb una major riquesa social i material. La Ribera d’Ebre, la primera comarca catalana en PIB, és de les darreres en renda familiar disponible i de les primeres en pobresa oficial. Ascó i Vandellòs no han fet sinó perdre població des que hi ha les nuclears
Les alternatives són moltes i a l’abast, tenim l’energia solar, la fotovoltaica, la geotèrmica, la de la biomassa... i, sobretot, una política d’estalvi energètic ben conduïda, per tal de ser molt més respectuosos amb la salut i el medi; de manera que l’aposta per les centrals nuclears es pot deixar de banda.
Aquest divendres, per si algú se’n vol informar millor, hi ha un acte de presentació de la campanya a 2/4 de 8 a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa amb Xavier Garcia (escriptor i periodista), Marcel Coderch (enginyer), Sergi Saladié (geògraf), Antonio Ribes (exregidor d’Ascó) i Juli Loras (membre de la campanya).
Si no, aneu al web de la campanya: apaguemlesnuclears.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'autora del bloc no es fa responsable dels comentaris que s'hi publiquin.